Ülkemizin 3 tarafının denizlerle çevrili olmasının nedeniyle dalış sporu oldukça fazla ilgi görür hale gelmiştir. Sadece Türkiye'de değil dünyada en fazla talep gören macera sporu olarak bilinen dalış sporu Farklı derinliklerde, deniz ve okyanusların güzelliklerini görmek isteyen amatör ve profesyonel sporcuların tercih ettiği bir spordur.
Günümüzde dalış eğitimleri tatil sırasında bir otelde verilebildiği gibi bu konuda özelleşmiş kurslar aracılığıyla sertifikalandırılarak da gerçekleştirilebilir. Dalış yapmak isteyen bireyler bu kurslara ve otellere giderek hızlı bir şekilde dalış öğrenebilir ve denizin eşsiz güzelliklerini görerek keyifli dakikalar geçirebilir.
Dalgıçlık ise dalış sporunu profesyonel şekilde yapan kişilere denir. Dalgıçlar farklı aparatlar ve teknikler kullanarak farklı derinlikteki sulara dalış yapabilirler.
Dalış; bir tüp yardımıyla, çoğu zaman keşif amaçlı gerçekleştirilen su altı sporlarından biridir. Dalış yapılırken kullanılan aletlere ve malzemelere göre dalış türü değişiklik gösterir. Dalış sporunda 3 farklı tür bulunur. Bunlar serbest dalış, tüplü dalış ve yüzey destekli dalıştır. Yazımızın devamında serbest dalış nedir? tüplü dalış nedir? ve yüzey destekli dalış nedir? Sorularının cevabını bulabilirsiniz.
Su altı dalış sporlarının en popüleri serbest dalış, tüpsüz dalış olarak da bilinir. Farklı derinliklerde nefesin tutularak dalış sporunun gerçekleştirilmesi serbest dalış olarak adlandırılır. Fizyolojik olarak imkânsız olan rakamlar ile serbest dalış rekorlarının kırılmış olduğu da görülmüştür. Serbest dalışta 150 metreye kadar varan rekor denemeleri vardır.
Sualtında sınırlarını zorlayan ve bu olağanüstü derinliklere inmeyi başaran dalgıçlar, aynı balina ve yunuslarda gerçekleşen, basınç altında vücudun çökmesini engelleyen eşsiz bazı adaptasyonları yaşarlar. Bu sayede serbest dalışta başarılı olabilirler.
Teknolojinin de gelişmesiyle serbest dalışın yerini alan ve serbest dalışta inilmesi imkânsız olan derinliklere inmeyi sağlayan bir dalış türüdür. Adından da belli olduğu gibi bu dalış türünde sporcuların nefes alabilmesi için çeşitli ekipmanlar kullanılır. Bu ekipmanların başında ise tüp gelir. Ancak tüplü dalışta derinliklere inebilmek için mutlaka tüp ile teknik ve pratik bir eğitime ihtiyaç duyulur. Tüplü dalışın bir diğer ismi de Scuba diving’dir.
Aletli bir dalış olduğu için dalışa başlamadan önce aletlerin ve malzemelerin kontrol edilmesini söylememiz gerekir. Tüplü dalışı epilepsi, kalp-damar hastalığı, solunum, tansiyon ve kulak problemi olanlar yapmamalıdır. Bu dalışlarda derinlik sınırı genelde 30-40 metre olur. Daha derine inmek isteyenlerin çok daha sıkı tedbirler alarak ve tek başına denememeleri önerilir.
Dalış için pratik ve teorik olmak üzere bazı eğitimler verilmektedir. Teorik eğitimde su altı işaretleri, dalış malzemelerinin tanıtılması ve nasıl kullanılacakları anlatılır. Dalış sporu yapmak isteyen herkes bu teorik ve pratik eğitimleri alması gerekmektedir.
Yüzey Destekli Dalış
Su üzerinde bulunan bir hortum veya diğer ekipmanlarla nefes almaya yardımcı olan dalış türüdür. Yüzeyden temin edilen oksijen sayesinde dalgıcın belli bir mesafeye kadar suyun altında kalması ve inceleme yapmasını sağlar.
Türkiye, iklimsel değişimlere rağmen çeşitli bölgelerinde hala 4 mevsimin yaşandığı bir ülke olduğu için bakıldığı zaman yılın 4 mevsiminde dalış sporu yapılabilir. Özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında da neredeyse 9-10 aya yakın bir süre içinde dalış yapmak mümkün. Tabi ki doğru ekipman seçimi ve doğru rehberlerle dalış yapmaya dikkat etmeniniz gerekmektedir.
Playsports ile İletişime Geç