Ayak Voleybolu Kuralları - Nasıl ve kaç kişiyle oynanır?
Basketbol futbol voleybol gibi sporlardan sıkılmış insanlar için yeni ve farklı spor arayışında olan sporseverlere göre bir spor olan Ayak voleybolu, Tayland ve Malezya merkezli bir oyundur. Ayak voleybolu ilk olarak 15. Yüzyılda ortaya çıkmıştır. Tayland ve Malezya da oldukça sevilen ayak voleybolu zamanla Avrupa'nın da ilgisini çekerek birçok insanın severek yaptığı bir spor haline gelmiştir. Normal voleybol el ile oynanırken aynı zaman da ayakla da top karşılanabiliyordu. Ancak ayak voleybolunda ayak dışında vücudun herhangi bir yeri ile vurmak yasaktır.
Voleybol ve futbola farklı bir bakış açısı getirmiş olan ayak voleybolu, Asya'nın en popüler takım oyunlarından biridir. Ülkemizde de oldukça rağbet gören ayak voleybolunun merak edilen bazı noktalarını bu yazımızda açıklayacağız. Ayak voleybolunun amacı nedir? sonrasında ayak voleybolunun kuralları nelerdir? ve ayak voleybolu nasıl oynanır? sorularının cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Ayak voleybolunun Amacı Nedir?
Ayak voleybolunda öncelikle 1,55 metre yüksekliğindeki fileden topu karşı tarafın sahasına göndermek için esnek ve çevik hareketler sergilemek gerekir. Oyunun amacı ise bu hareketler vasıtasıyla rakip takımın hata yapmasına neden olarak kendi takımına puan alabilmektir.
Ayak Voleybolu Nasıl Oynanır?
Ayak voleybolu Servis dairesinde bulunan oyuncunun servisi ile başlar toplamda 3 set şeklinde oynanır. Birden fazla ralliler sayesinde hem oyuncuya hem de seyirciye oldukça fazla heyecan ve keyif verir. Ayak voleybolunda el ve kol dışında ayak, diz, kafa ve omuz kullanılarak vuruşlar yapılabilir. Oyuncuların kendi sahası içinde topun yere değip sekmemesini sağlamak asıl amaçtır.
Ayak voleybolunda Nasıl Sayı Alınır?
Ayak Voleybolunda sayı almak diğer spor dallarında gibi hücum yaparak veya çeşitli taktikler uygulayarak olmaz. Ayak voleybolunda sayı kazanabilmek için rakip takımdaki oyuncuların hata yapması gerekmektedir. Ayak voleybolunda sayı almak rakip takımın yapması gereken hataları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Karşı taraftaki topa dokunulduğunda
- Oyuncu servis yapmak için yerden atladığında
- Top rakip defansın yarısını geçemediğinde
- İçeriden bir oyuncu topu atarken fileye dokunduğunda
- Top ağın üzerinden geçiyor, ancak sınırların dışına çıktığında
- Top tavana veya başka bir nesneye dokunduğunda karşı takım sayı kazanır.
- Oyuncu servis yaparken topu yakalayamadığında
- Top tutulduğunda
- Arka arkaya 3 defadan fazla top ile oynandığında
- Top kola temas ettiğinde 1 puan alınır.
Ayak Voleybolu Kuralları nelerdir?
- Filenin boyu erkekler için 1.55, kadınlar içinse 1.45'tir.
- Ayak voleybolunun topları sert plastik ve bambu saplarından yapılmaktadır. Yaklaşık 250 gram ağırlığındadır.
- İki tarafın da 12’şer oyuncusu vardır, her oyunda farklı bir üçlü sahaya çıkar.
- Ayak voleybolunda oyunları üç oyuncudan oluşan iki takım tarafından oynanacaktır.
- Voleyboldaki gibi her takım topa en fazla 3 kez vurabilir, üç vuruş sonunda topu rakip sahaya göndermelidir.
- Ayak voleybolunda rakip tarafından yapılan hatalar sonucu her zaman puan verilir ve bunu çeşitli şekillerde yapabilirler.
- 21 puana ulaşan ilk takım bir set kazanır. İki seti kazanan ilk takım kazanan ilan edilir.
- Oyuncular topa sadece ayakları, kafaları, dizleri ve göğsüyle dokunabilirler. Topa elle veya vücudun herhangi bir kısmına dokunmak yasaktır.
- Oyun bir takım arkadaşı tarafından topa atıldığında başlar ve daha sonra bir ayağı servis çemberinde tutarak topu ağ üzerinden tekmelemek gerekir.
- Servisi kullanacak olan oyuncu, mutlaka servis dairesinin içinde bulunmalıdır.
- Yarım dairedeki oyuncu topu servis kullanacak oyuncuya fırlatır ve servisçi de topu file üstünden rakip sahaya yollar.
- İlk başlangıçta takıma maç başlamadan önce yazı tura atılır.
- Topun zemine çarpmadan önce ağ üzerinden geri dönmemesi gerekmektedir.
- Her takıma, topun yere temas etmesine izin vermeden, topu en fazla üç kez dokunarak ağ üzerinden geri dönmesine izin verilir.